poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zapiekany schab - czyli marchewkowe szaleństwo

Pomysł na schabowe inaczej, zapiekane z marchewką i cebulką idealne na obiad czy kolację. Delikatne i aromatyczne, przede wszystkim smaczne i szybkie w wykonaniu. Proponuję z ziemniakami i surówką z kapusty w słodkiej zalewie.


Składniki:
4 plastry schabu
3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
łyżka soku z cytryny
kostka rosołowa
sól
pieprz
łyżka oliwy

Przygotowanie:
Plastry schabu nacieramy czosnkiem, pieprzem i solą, smarujemy z obu stron musztardą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę szatkujemy, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą wrzucamy połowę marchewki i cebuli, następnie układamy schab, przykrywamy marchewką z cebulką. Całość zalewamy rozpuszczoną kostką rosołową w szklance wody.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz