Brokuły to jedno z zielonych warzyw, które cieszy się największym powodzeniem w moim domu, najbardziej uwielbianym daniem jest zupa - krem z dodatkiem wyrazistego sera feta, kiełkami brokuła oraz chrupiącymi grzaneczkami. Idealna na danie obiadowe, świetnie smakuje i pięknie prezentuje.
Składniki:
Brokuł świeży
Cebula
Marchewka
Ziemniaki 3 szt
Łyżka świeżej bazylii
Łyżka natki pietruszki
Ząbek czosnku
Serek topiony Lactima 3 trójkąciki
2 litry bulionu
sól
pieprz
ser feta 10 dkg
grzanki
kiełki brokuła
Przygotowanie:
Gotujemy bylion, wrzucamy brokuły, pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę oraz ziemniaki, dorzucamy posiekaną bazylie z pietruszką oraz ząbek czosnku. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie blendujemy. Gotową zupę wlewamy do talerzy, podajemy z kawałkami sera feta, kiełkami oraz grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz