piątek, 26 kwietnia 2013

Kurczak curry z ryżem i warzywami

Dietetycznie się odżywiam od 3 miesięcy, przyszła wiosna, zaraz będzie lato, więc trzeba się pozbyć kilku zbędnych kg. W moim menu królują warzywa i chude mięso. Polecam szybkie, zdrowe i tanie danie, bardzo sycące, a przy tym smaczne. Obiad przygotowany na szybko, użyłam gotowej mieszanki mrożonych warzyw.


Składniki:
100 g piersi kurczaka
torebka ryżu
200 g mieszanki warzyw na patelnię
łyżka oliwy
2 łyżki curry
łyżka kurkumy
łyżka bazylii suszonej
pieprz 
sól

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut, patrząc aby był lekko twardy (na patelni się nam dosmaży). Pierś kroimy na kawałki, przyprawiamy curry, oraz pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni bądź woku. Gdy pierś delikatnie się podsmaży wrzucamy warzywa i dusimy, aż zmiękną  po tym czasie dorzucamy ugotowany ryż, posypujemy kurkumą oraz suszoną bazylią, całość dusimy kilka minut pod przykryciem, mieszając, aż wszystko ładnie się połączy. Gotowe nakładać i delektować się smakiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz