piątek, 26 kwietnia 2013

Tęczowy tort

Tort tęczowy zachwyci każde oko. Każdy kto mnie choć troszkę zna wie, że wymyślam i robię torty na różne potrzeby, przeważnie urodzinowe bądź konkursowe. Przedstawiam jeden z nich konkursowy tort, dzięki któremu nagroda była moja :) Tort jest przełożony cytrynowym kremem z masą lukrową. Kurczaki są ze sklepu weltbild, nie są jadalne. Pieczenie biszkoptów pochłania troszkę czasu, natomiast efekt i smak mówi sam za siebie. 



Składniki:
Składniki na biszkopt:
250 g miękkiej margaryny
400 g cukru
380 g mąki tortowej
350 g mleka
5 białek
3 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony (polecam w proszku, są bardziej wyraziste)

Krem cytrynowy:
2 szkl mleka
1 szkl cukru
szklanka soku z cytryny
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
400 g miękkiego masła

do nasączenia:
pół szkl wody 
pół szkl soku z cytryny
łyżka wódki

Przygotowanie:
Biszkopty:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewam, margarynę ucieram na puszystą masę, dodaję cukier z cukrem waniliowym stale ucierając. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana dodaję po jednym białku nadal miksując. Do utartej masy dodaję mleko i mąkę. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. Całość dzielimy na 6 równych części, użyłam wagi kuchennej, aby rzeczywiście placki były jednakowe i tort wyglądał ładnie. Do mas dodaje po kolei barwniki, kolor i intensywność będzie zależała ile wsypiemy, wedle uznania. 
Tortownicę o wymiarach 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam jeden kolor i piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 20 minut do suchego patyczka. Czynność powtarzam, gotowe blaty studzimy.

Krem cytrynowy:
W ganku gotuję szklankę mleka z cukrem, drugą natomiast dokładnie mieszam z jajkami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną, całość wlewam do gotującego mleka, mieszam, aż zgęstnieje, uważamy aby się nie przypaliło, studzę. Do zimnej masy budyniowej stopniowo dolewam sok z cytryny, oraz ubitą margarynę, stale miksując do połączenia składników. 

Gotowe blaty, nasączam przygotowanym ponczem, smaruję kremem, ozdabiam wedle upodobań.
Proponowane kolory od dołu Fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz