środa, 24 kwietnia 2013

Ciasto Shrek

Zielono mi - wiosna w koło, robi się coraz bardziej zielono, także czas na pyszny deser, ciasto Shrek  delikatne zarazem wyraziste, bardzo ładnie się kroi, pięknie prezentuje. Idealne na przyjęcia, uwielbiane przez moje dzieci.


Składniki:
biszkopt:
5 jaj
1 cukier waniliowy 16 g
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli



zielona masa:
1 duży sok zielony Pysio lub Kubuś
3 budynie śmietankowe bez cukru 

masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 30 %
1 płaska łyżka cukru pudru
2 galaretki agrestowe
1 szklanka wody

dodatkowo:
2 opakowania delicji o ulubionym smaku
2 galaretki agrestowe


Przygotowanie:
Mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski.
Białka ze szczyptą soli ubić mikserem, dodać oba cukry, ubijać, dodać żółtka, ubijać aż wszystko ładnie się ze sobą połączy. Na koniec dodać olej, chwilę ucierać i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem.
Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm rozłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią biszkopt i piec ok. 35 minut w 180 st.


Sok wylać do garnka, zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim trzech budyniów.
Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą zieloną masę, cały czas mieszając, zagotować.
Zielony jeszcze gorący budyń wlewamy na wystudzony biszkopt.

Na początku rozpuścić dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. Poczekać, aż galaretka ostygnie i zacznie się ścinać.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, delikatnym strumieniem wlewamy naszą przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.

Ciasto składa się z kilku warstw, biszkopt, zielona masa, następnie na lekko ostudzoną masę układamy w rzędach delicje, czekoladą do góry. Gdy całość ostygnie wkładamy masę śmietanową, następnie wlewamy zimne galaretki ostudzone w 500 ml wrzącej wody. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc aby warstwy przeszły przez siebie i było bardziej wilgotne  i łatwiej nam się kroiło.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz