sobota, 27 kwietnia 2013

Spaghetti z bazyliowym pesto

Bazylia to jedna z przypraw, którą uwielbiam, dodawałabym ją wszędzie, jej smak i zapach jest idealny.  W moim domu można znaleźć świeże pachnące listki bazylii, także dzisiejsza propozycja na obiad spaghetti z bazyliowym pesto z dodatkiem oliwy z oliwek, ostrego sera, czosnku oraz płatków migdałów.


Składniki:
100 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
szklanka świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sera żółtego (startego)
2 łyżki płatków migdałów
ząbek czosnku
sól
pieprz


Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Listki bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sera żółtego, 2 łyżki migdałów oraz ząbek czosnku, wrzucamy do dostawki miksującej do blendera, miksujemy chwilę aż składniki się połączą.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy naszą zieloną mieszankę, sól i pieprz do smaku, mieszamy chwilę, aby całość się połączyła i delikatnie podgrzała. Gotowe danie rozkładamy na talerz posypujemy łyżką startego sera, ozdabiamy listkiem bazylii.

Smacznego!

1 komentarz: