Zapraszam na obiad, domowe pierogi z mięsem. Cienkie ciasto, świeży i pyszny farsz, do tego skwarki z boczku i podsmażona cebulka. Pierogi można zamrażać i odgotowywać, jednak najlepsze są świeże.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki plus do obsypania
szklanka ciepłej wody
jajko
szczypta soli
łyżka oliwy
Farsz:
300 g łopatki, lub innego mięsa
marchewka
pietruszka
cebula
2 ząbki czosnku
jajko
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
100 g boczku wędzonego
1 cebula
olej
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, łyżkę oliwy oraz szczyptę soli. Porcjami dolewać ciepłą wodę, wyrabiać ciasto, które powinno być zbite, lecz na tyle miękkie aby można było je z łatwością rozwałkować, nie powinno się lepić do rąk.
Uwaga, żeby nie przesadzić z mąką. Odstawić na pół godziny w tym czasie przygotować farsz.
Mięso zalać wodą tak aby zostało przykryte dodać marchewkę, pietruszkę, czosnek, oraz cebulę, gotować około 30 minut do miękkości. Gdy całość przestygnie mięso z warzywami przepuścić przez maszynkę, nie wylewać bulionu z mięsa, być może się przyda do farszu. Do zmielonego farszu dodać jajko, szczyptę soli, pieprz, pieprz ziołowy oraz dowolne ulubione przyprawy. Farsz powinien być lepki i wilgotny, gdy będzie za suchy proponuję dolać odrobinę bulionu, w którym gotowało się mięso.
Ciasto rozwałkować i wykrajać kółka, nakładać łyżeczkę farszu i lepić pierogi, można użyć gotowych maszynek do lepienia pierogów, brzegi smaruję delikatnie wodą aby ciasto się skleiło.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać pierogi partiami do lekko gotującej wody, po wypłynięciu gotujemy 3 minuty.
Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz