poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Babka piaskowa i idealny piekarnik Integra Smart Amica

Amica Integra Smart to idealny i wymarzony piekarnik, którego stałam się właścicielką od pewnego czasu. Ma masę ciekawych i przydatnych funkcji, na prawdę szczerze polecam. Pierwszym szybkim wypiekiem z tego cuda była babka piaskowa, lekka, wilgotna i przyjemna dla podniebienia.


Składniki:
250 g margaryny

4 jajka

3/4 szkl cukru
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek kakao naturalnego
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę a następnie dodać miękką margarynę.
Sypkie składniki wymieszać w misce. Do masy dodawać po łyżce mieszaniny mąki, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia i dokładnie ucierać tak aby składniki dobrze się połączyły.
Na końcu dodać pianę z białek i przemieszać delikatnie drewnianą łyżką. 3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki. Do reszty ciasta dodać kakao,wymieszać i nałożyć na jasne ciasto. Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 min. W swoim piekarniku mam funkcję biszkopt, która idealnie upiekła babkę.
Gotowe ciasto wystudzić, a następnie przełożyć na tacę i obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Propozycja babki piaskowej ze świątecznymi kurczakami i słodkim lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz