Wątróbka drobiowa nie jest zbytnio lubiana i przeważnie jemy ją smażoną z cebulą, bardzo polecam moją propozycję dla tych, którzy lubią mięsa na słodko. Wszystko razem doskonale się łączy i świetnie smakuje, teraz jeśli wątróbka to koniecznie z jabłkami obsypana natką pietruszki.
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 duże jabłka
2 duże cebule
pęczek natki pietruszki
oliwa
sól
pieprz
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w pióra, podsmażamy na oleju z dodatkiem szczypty soli, po kilku minutach dorzucamy jabłka pokrojone w ćwiarteczki, dusimy około 10 minut.
Wątróbkę kroimy na niewielkie kawałki przyprawiamy solą i pieprzem obsypujemy mąką. Smażymy w dosyć wysokiej temperaturze, wtedy jest bardziej chrupiąca, następnie dorzucamy podsmażoną cebulę z jabłkami i dusimy na małym ogniu około 10 minut.
Całość wykładamy na talerz i obficie posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Bardzo smaczne danie. Mięso i podroby lubią dodatek jabłka. W mojej rodzinie zawsze zajadaliśmy się kaczką z jabłkami.
OdpowiedzUsuń