niedziela, 28 kwietnia 2013

Wątróbka drobiowa na słodko z duszoną cebulką oraz jabłkami

Wątróbka drobiowa nie jest zbytnio lubiana i przeważnie jemy ją smażoną z cebulą, bardzo polecam moją propozycję dla tych, którzy lubią mięsa na słodko. Wszystko razem doskonale się łączy i świetnie smakuje, teraz jeśli wątróbka to koniecznie z jabłkami obsypana natką pietruszki.


Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 duże jabłka
2 duże cebule
pęczek natki pietruszki
oliwa
sól
pieprz
2 łyżki mąki

Przygotowanie:
Cebulę siekamy w pióra, podsmażamy na oleju z dodatkiem szczypty soli, po kilku minutach dorzucamy jabłka pokrojone w ćwiarteczki, dusimy około 10 minut. 
Wątróbkę kroimy na niewielkie kawałki przyprawiamy solą i pieprzem obsypujemy mąką. Smażymy w dosyć wysokiej temperaturze, wtedy jest bardziej chrupiąca, następnie dorzucamy podsmażoną cebulę z jabłkami i dusimy na małym ogniu około 10 minut.
Całość wykładamy na talerz i obficie posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne danie. Mięso i podroby lubią dodatek jabłka. W mojej rodzinie zawsze zajadaliśmy się kaczką z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń