Panna Cotta to delikatny śmietankowy deser. W połączeniu z malinami tworzy ucztę dla podniebienia. Prosty w wyglądzie, a zarazem bardzo elegancki.
Składniki:
Panna cotta:
125 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
125 ml pełnego mleka
50 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
Sos malinowy:
1/2 szklanki malin
3 łyżki cukru
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Żelatynę zalać wrzącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Podgrzać mleko, odstawić z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią (nasionka należy wcześniej wyskrobać i wrzucić do śmietanki).
Następnie wyjąć strąk wanilii, a śmietankę wlać do mleka z żelatyną.Przelać do foremek. Odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Przed podaniem foremki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.
Maliny zasypać z cukrem, przełożyć do rondelka, gotować na niewielkim ogniu kilka minut, wlać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.
Gotowy deser polać schłodzonym sosem malinowym, ozdobić listkiem mięty.
Smacznego!
a ja szukałam dobrego przepisu na Panna, na pewno zrobię, świetne ! :)
OdpowiedzUsuń