sobota, 20 kwietnia 2013

Naleśniki z twarożkiem i jabłkami

Moje dzieciaki uwielbiają naleśniki, mogłyby jeść je codziennie, jednak najbardziej im smakują te na słodko. Poniżej przedstawiam jedną z propozycji na ciekawy i smaczny farsz.


Składniki:
Ciasto na naleśniki:
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda
olej do smażenia

Farsz:
500 g jabłek
Łyżka oleju
2 łyżki cukru
Łyżka cynamonu
250 g twarożku
2 łyżki śmietany
Cukier waniliowy

cukier puder
dżem

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka,mleko oraz szczyptę soli, zmiksować, następnie dodać wodę (około pół szklanki), aby ciasto nie było zbyt gęste. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, na niewielkiej ilości oleju.

Jabłka obrać pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, po chwili dodać cukier oraz cynamon i lekko poddusić. Twarożek połączyć ze śmietaną oraz cukrem waniliowym.

Gotowe naleśniki napełniać farszem, łyżką twarożku, dwoma łyżkami jabłek i zawijać wedle upodobania. Gotowe podsmażyć i posypać cukrem pudrem, udekorować dżemem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz