poniedziałek, 28 października 2013

Rolada kokosowa

Pierwsze podejście do rolady uważam za dobre, nie idealne pod względem zawijania, ale smak cudowny. Szybkie w przygotowaniu, jednak potrzebuje czasu w lodówce. Delikatnie czekoladowa z połączeniem kremu na bazie wiórek kokosowych. Zapraszam.


Składniki:
biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
50 g stopionego masła
4 łyżki kakao

krem kokosowy:
3 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
budyń śmietankowy
200 gram masła
250 gram wiórek kokosowych

polewa:
czekolada gorzka
łyżka mleka
wiórki kokosowe do obsypania


Przygotowanie:
Przygotowujemy biszkopt, białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy cukier, cały czas miksując, żółtka, oraz roztopione schłodzone masło. Delikatnie dodajemy przesianą mękę z kakao i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Osobiście użyłam blachy od piekarnika, wielkość formy będzie zależała od wielkości rolady. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut. Na stół wykładamy ścierkę, gdy ciasto będzie gotowe wykładamy delikatnie i zwijamy ścierkę, pozostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie do garnka wlewamy 2 i 1/2 szklanki mleka z cukrem oraz wiórkami kokosowymi, całość gotujemy przez 5 minut, po tym czasie dodajemy masło. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń dodajemy do garnka i gotujemy krem budyniowy uważając aby się nie przypalił. Studzimy.

Biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy gotowym kremem ii zwijamy, gotowe wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę mleka całość dokładnie mieszamy.
Roladę pokrywamy roztopioną ciepłą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi, gotowe wkładamy na co najmniej 2 h do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz