wtorek, 22 października 2013

Ciasto marchewkowe

Czytam i obserwuję różne strony i blogi kulinarne, często napotykam na ciasto marchewkowe, jednak nigdy nie odważyłam się go zrobić, aż do teraz. Jestem pozytywnie zaskoczona smakiem ciasta, jest delikatne, wilgotne, po prostu smaczne z delikatną nutą cynamonu, często będzie gościło na moim stole.


Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru brązowego (może być biały)
1 kg marchwi
180 g margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżeczek cynamonu
3/4 szklanki orzechów mielonych włoskich

polewa:
100 g serka topionego śmietankowego
100 g margaryny
szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
orzechy włoskie do obsypania

Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Marchew obrać następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach bądź wrzucić do blendera do końcówki miksującej.
Jajka utrzeć z cukrami na puszystą maskę, dodać marchew, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, oraz orzechy i delikatnie wymieszać. Wlać ostudzoną margarynę połączyć.

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez 40 minut do suchego patyczka.

W tym czasie przygotowujemy polewę, margarynę rozpuszczamy wraz z serkiem topionym w garnuszku, ucieramy na gładko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy całość będzie miało jednolitą konsystencję studzimy, masa powinna być dosyć gęsta, ponieważ rozleje się po bokach. 

Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta, obsypujemy drobno posiekanymi orzechami. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz