wtorek, 1 października 2013

Pierogi z mięsem mielonym i kaszą gryczaną

Pierogi są znane w Polsce od wieki wieków, można je przyżądzić na wiele sposobów, przedstawiam farsz składający się z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy gryczanej, okraszone cubulką.


Składniki:
ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanki ciepłej wody
2 łyżki stopionego msasła
łyżeczka soli

farsz:
woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
80 dkg mięsa mielonego
marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
papryka słodka
liść laurowy
ziele angielskie
jajko
łyżka oleju

Przygotowanie:
Do dużej miski, bądź na stolnicę wysypujemy mąkę, w środek wlewamy wodę z masłem oraz sól, całość wyrabiamy na jednolitą, sprężystą masę. Odstawiamy na 40 minut. 

Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy marchew, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Studzimy. Przepuszczamy mięso oraz marchew przez maszynkę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem podsmażoną na łyżce oleju, kaszę gryczaną, jajko oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto na pierogi cienko wałkujemy, wykrajmy szklanką kółka, w środek nakładamy gotowy farsz, boki delikatnie moczymy wodą i sklejamy.

Gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia, gotowe obsypujemy podsmażoną cebulką.

Smacznego!

2 komentarze: