wtorek, 8 października 2013

Lasagne z sosem pomidorowym

Włoska kuchnia to jedna z bardziej poplularnych i lubianych, szczególnie przez moje dzieci. Lasagne jest jedną z potraw, które moglibyśmy jeść non stop. Zapraszam na klasyczną wersję z sosem pomidorowym.



Składniki:
opakowanie makaronu lasagne
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
500 g pomidorów dojrzałych (można użyć z puszki)
100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki
500 g sera żółtego
3 ząbki czosnku
2 cebule
100 ml oliwy z oliwek
świeża bazylia
sól
pieprz

sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
500 ml mleka
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
pieprz

Przygotowanie:
Pomidory lekko nacinamy i sparzmy kilka minut wrzątkiem, następnie ściągamy skórkę, kroimy na drobne kawałki.
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem do zarumienienia, po chwili dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Garść listków bazylii drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa, w następnej kolejności wrzucamy pomidory oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 15 minut. 

Ser żółty trzemy na drobnych oczkach.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, łączymy drewnianą łyżką na jednolitą masę, po czym dodajemy zimne mleko cały czas mieszając, aż wszystko razem się połączy i zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową solą i pieprzem. 

 Gotowy makaron sparzony wodą (wkładamy go na 2 minuty do miski z wrzątkiem). Prostokątną blaszkę smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę makaronu lasagne, na to wylewamy 1/4 sosu beszamelowego, następnie 1/3 część mięsa z sosem pomidorowym, posypujemy serem. Powtarzamy czynność, ostatnia warstwa powinna stanowić makaron, sos beszamelowy oraz ser żółty.

Gotową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Gotowe danie ozdabiamy listkami bazylii.

Smacznego!

3 komentarze: