wtorek, 5 listopada 2013

Zapiekane filety z mintaja

Zdrowo, dietetycznie, niskokaloryczne czyli zapiekanka z ryby z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Danie proste w przygotowaniu, sycące i smaczne. Pomysł na piątkowy obiad dla całej rodziny. Proponuję podawać z surówką z kiszonej kapusty.



Składniki:
50 dkg mintaja 
(jeśli mamy mrożonego, wcześniej go odmrażamy)
40 dkg ziemniaków
sok wyciśnięty z cytryny
2 cebule
6 łyżek masła
bazylia
natka pietruszki
koper
sól
pieprz

Przygotowanie:
Rybę posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na cienkie plastry i przelać na sicie wrzącą wodą.
Cebulę pokroić na pióra i rozłożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Kolejno układać kawałki ryby, następnie ziemniaki, które smarujemy pozostałym masłem.
Gotowe danie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 50 minut.
Podawać ciepłe obsypane posiekaną pietruszką, koprem oraz bazylią.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz