czwartek, 15 sierpnia 2013

Ciasto z truskawkami i rabarbarem pod białą kołderką

Wakacje czas przygody! Niestety z powodu wakacji zaniedbałam bloga, oczywiście gotowałam piekłam i robiłam zdjęcia, postaram się dodać zaległe przepisy i na bieżąco prowadzić swój pamiętnik kulinarny.
Sezon truskawkowy za nami, ale może ktoś zrobił zapas i zamroził te pyszne owoce. Proponuję kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem.


Składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %
łyżeczka proszku do pieczenia

budyń:
litr mleka
3 budynie waniliowe bez cukru
9 łyżek cukru

szklanka pokrojonego rabarbaru
300 g truskawek
3 łyżki płatków migdałów
cukier puder

Przygotowanie:
Składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy i wyrabiamy, nie powinno się kleić, tworzymy z niego kulę, którą dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w zamrażarce. Drugą wykładamy bądź rozwałkujemy dużą prostokątną blachę najlepiej na papierze do pieczenia i nakłuwamy widelcem.

800 ml mleka zagotowujemy, resztę łączymy z budyniami i cukrem, gdy mleko się zagotuje wrzucamy mieszankę i gotujemy budyń.

Pokrojony rabarbar z truskawkami układamy na placku, następnie zalewamy ciepłym budyniem.
Wyciągamy ciasto z zamrażarki trzemy bądź kruszymy na budyniu, posypujemy migdałami.
Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni pieczemy do zarumienienia przez 60 minut. Gotowe wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego schłodzenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz