czwartek, 15 sierpnia 2013

Ciasto z czarną porzeczką i kruszonką

Zapraszam na deser, czyli coś z sezonowymi owocami, ciasto z czarną porzeczką, słodkie z nutką kwasowości z czarnej porzeczki. Idealne na letnie dni.


Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
200 g margaryny
4 jajka
szklanka letniego mleka
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki czarnej porzeczki
cukier puder do obsypania

Przygotowanie:
Mąkę, cukier i masło rozcieramy palcami na kruszonkę i odkładamy jedną szklankę. Do reszty dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy czarną porzeczkę i posypujemy kruszonką. Gotowe wkładamy na 50 minut do piekarnika (do suchego patyczka) pieczemy w 180 stopniach. Upieczone i wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz