piątek, 6 czerwca 2014

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Kolejna akcja tym razem z galaretkami, dzięki duszlak.pl miałam okazję skorzystać z przepysznych galaretek Winiary, dzieci je uwielbiają! Zapraszam na prosty, smaczny i szybki biszkopt z truskawkami i galaretką.



Składniki:
biszkopt:
4 jajka
6 łyżek cukru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego

500 gram truskawek

3 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:
Aby poszło nam szybciej proponuję na początku rozpuścić galaretki w 1,2 l wrzątku, zostawiamy do wystudzenia.

 Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka z dodatkiem cukru ucieramy za pomocą miksera przez kilka minut, powinny mieć jasny kolor. Do ubitych białek dodajemy masę z żółtkami delikatnie mieszając, kolejno obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy łyżką drewnianą.
Kwadratową formę smarujemy masłem obsypujemy mąką, gotowy biszkopt wlewamy do formy opuszczamy blachę z wysokości 50 cm na blat. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni pieczemy przez około 20-25 minut do suchego patyczka. Gotowe studzimy.

Na zimny biszkopt układamy truskawki, gdy są duże możemy przekroić na pół, zalewamy jeszcze płynną galaretką, około pół szklanki, tak aby galaretka nam wsiąkła w ciasto, wtedy nie będzie suche.
Resztę galaretki zostawiamy, aż zacznie tężeć, dopiero wtedy zalewamy ciasto galaretką, która nam pozostała. Gotowe wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Milion smaków truskawek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz