poniedziałek, 3 listopada 2014

Rurki z bitą śmietaną

Po długiej przerwie w "blogowaniu" czas uzupełnić braki. Zaczynam od rurek z bitą śmietaną, delikatne, kruche idealne do kawy czy herbaty na jesienne dni. 
Z podanej porcji wychodzi około 60 rurek, będziemy potrzebować do zrobienia rurek metalowych foremek.


Składniki:
ciasto:
500 gram mąki pszennej
25 dag margaryny
25 dag śmietany 18%
szczypta soli

krem:
1 litr śmietany kremówki 30 %
4 łyżki cukru pudru

ponadto:
cukier

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrabiamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki owinięte folią aluminiową, ciasto można przygotować dzień wcześniej.

Gotowe rozwałkowujemy na grubość 1 mm na blacie posypanym mąką, wycinamy długie paski o grubości 1-1,5 cm.
Metalowe foremki smarujemy margaryną i nakładamy paseczki tworząc kształt rurki, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut uważając aby cukier nam się nie przypalił. Studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukier puder, przygotowanym kremem nadziewamy rurki za pomocą szprycy. Można również użyć krem budyniowy czy karpatkowy.

Smacznego!

2 komentarze: