wtorek, 16 grudnia 2014

Pierogi z kapustą i grzybami

Za parę dni wyczekiwany dzień Bożego Narodzenia, dzień w którym spędzamy mile czas z rodziną i najbliższymi. W tym dniu oczywiście nie może zabraknąć barszczu i pierogów, bądź uszek z kapustą i grzybami. Zapraszam na przepis. Pierogi możemy przygotować już dziś i zamrozić a w dzień Wigilii wystarczy je tylko ugotować.





Składniki:
ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanki ciepłej wody
2 łyżki stopionego msasła
łyżeczka soli

farsz:
1 kg kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
4 śliwki suszone
marchewka
cebula
3 łyżki oliwy
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól
pieprz

Przygotowanie:
Do dużej miski, bądź na stolnicę wysypujemy mąkę, w środek wlewamy wodę z masłem oraz sól, całość wyrabiamy na jednolitą, sprężystą masę. Odstawiamy na 40 minut. 

Grzyby i śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę.
Kapustę szatkujemy na drobno dodajemy do garnka zalewamy wodą do przykrycia i dusimy, dodajemy startą marchewkę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, następnie dodajemy suszone grzyby i śliwki odsączone i pokrojone na drobno, całość smażymy kilka minut. Wodę z grzybów dolewamy do kapusty dodajemy przysmażoną cebulkę z grzybami i dusimy około godzinę. Na koniec możemy farsz przysmażyć na patelni.

Ciasto na pierogi cienko wałkujemy, wykrajmy szklanką kółka, w środek nakładamy gotowy farsz, boki delikatnie moczymy wodą i sklejamy.
Możemy ulepić również uszka, kroimy kwadraty, na środek nakładamy farsz składamy w trójkąt, sklejamy boki i dwa końce ze sobą łączymy, wychodzi nam uszko.

Gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia.
Pierogi możemy zamrozić, na tackę bądź talerz wysypujemy mąkę układamy pierogi i wstawiamy do zamrażarki, gdy będą już całkowicie zmrożone, wkładamy do pojemnika.

Smacznego!


Zimowy obiad wegański Pierogi wigilijne Wigilia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz