sobota, 6 grudnia 2014

Świąteczny piernik przekładany musem jabłkowym- Recenzja blendera ręcznego Philips Avance Collection HR1676/90

Święta tuż tuż, czas pomyśleć o wypiekach, piernik to jedno z ciast, bez których święta Bożego Narodzenia się nie obędą, także zapraszam na prosty piernik przekładany musem jabłkowym oblany czekoladową polewą i obsypany orzechami.



Dzięki firmie PHILIPS i akcji na stronie ambasadorinnowacji.pl miałam okazję przetestować blender ręczny Philips Avance Collection HR1676/90, dzięki niemu przygotowanie ciasta było o wiele łatwiejsze i zaoszczędziłam wiele czasu i energii. Zapraszam na recenzję i przepis.


Blender ręczny Philips wyposażony jest w silnik o mocy 800 W, technologię ProMix i przycisk funkcji SpeedTouch, umożliwiający intuicyjną prędkość pracy naszego blendera. Dzięki tej funkcji, bez większego wysiłku przygotujemy swoje ulubione danie.

Cały zestaw był zapakowany w pudełko, posiadał wiele elementów:
- Blender ręczny Philips Avance Collection HR1676/90
- Końcówkę do blendowania Osłonkę przeciw rozpryskową na ostrza o specjalnym falistym kształcie
- Rozdrabniacz do siekania orzechów, sera, ziół, czekolady, cebuli i wielu innych rzeczy
- Trzepaczkę do ubijania śmietany, majonezu, sosów i nie tylko
- Dzbanek o pojemności 1200 ml do miksowani, ubijania i mieszania


Składniki:
ciasto:
125 gram masła
250 gram cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej
250 ml mleka
2 jajka
300 gram mąki pszennej

masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
100 gram cukru
galaretka malinowa
1 łyżka cynamonu cynamonu

polewa:
czekolada gorzka
100 gram śmietany 30%

ponadto:
orzechy włoskie i laskowe do obsypania

Przygotowanie:
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon, podgrzewamy przez minutę na małym ogniu cały czas mieszając.
Zdejmujemy garnek z ognia masę przelewamy do misy, kolejno dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko, 2 żółtka oraz mąkę. Za pomocą blendera ręcznego i trzepaczki, która jest dołączona do zestawu, mieszamy na szybkich obrotach ciasto.


Białka wlewamy do naczynia wysokiego naczynia i ubijamy na najwyższych obrotach, do sztywnej konsystencji.
Bardzo przydatna do tego była trzepaczka, dzięki której w chwilę miałam ubite białka, a przy tym kuchnia pozostała czysta, dzięki wysokiemu dzbankowi, który idealnie się sprawdził.

Ubite dodajemy do ciasta i na niskich obrotach łączymy razem z ciastem.


Gotowe ciasto wlewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Studzimy, następnie dzielimy na 4 równe placki.


W między czasie przygotowujemy naszą masę jabłkową. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię zasypując cukrem i cynamonem, smażymy około 10 minut, aż nam delikatnie zmiękną. 

Do naszego blendera wsuwamy końcówkę, która utrze nam jabłka na mus. Blender, który dostałam do testowania posiadał świetną funkcję, która umożliwiała szybką zmianę końcówek za pomocą jednego przycisku, trwa to dosłownie sekundę, nie wymaga siły i większego zaangażowania. Końcówka natomiast była na prawdę wielkim zaskoczeniem, do tej pory korzystałam z innego modelu konkurencyjnej firmy i jedną z wad było pryskanie po całej kuchni miksowanych produktów, ta końcówka natomiast miała inny kształt, posiada osłonkę przeciw rozpryskową na ostrza o specjalnym falistym kształcie.


Gdy nasze jabłka będą miały konsystencję musu, dodajemy suchą galaretkę chwile miksując, do uzyskania jednolitej konsystencji.


Gotową masą jabłkową przekładamy nasze ciasto.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając śmietanę, mieszamy do połączenia, następnie ciepłą polewamy przygotowany piernik.

Orzechy siekamy za pomocą pojemnika do rozdrabniania, który jest bardzo przydatny w kuchni i się sprawdził w tym przypadku idealnie, za pomocą przycisku, któremu ustalam własną prędkość orzechy miały odpowiednią wielkość i nie zostały zmiksowane na pył.
Obsypujemy ciasto orzechami.


Smacznego!

Zapraszam do obejrzenia recenzji VIDEO ŚWIĄTECZNY PIERNIK RECENZJA BLENDERA RĘCZNEGO PHILIPS

Blender ręczny Philips Avance Collection HR1676/90 to urządzenie w które warto zainwestować, różni się od innych nie tylko wyglądem, ale i również wieloma funkcjami, które między innymi wyżej wymieniłam, z całą pewnością mogę polecić ten produkt. Produkt nie zastąpiony w kuchni.

Wygoda i bezpieczeństwo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz