wtorek, 24 września 2013

Pierś kurczaka czyli kotlet de volaille

Piersi kurczaka nadziwane masłem z dodatkiem czosnku, pietruszki, szczypiorku i koperku, oraz cytryny, która całości dodaje piękny zapach i aromat. Pierś dzięki nadzieniu jest bardzo soczysta, a zapach jest cudownie cytrynowy. Poroponuję podawać z ziemniakami oraz surówką z odrobiną kwaskowości.


Składniki:
4 podwójne piersi z kurczaka
sól
pieprz
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki curry
200 g masła
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
cytryna

olej do smażenia
2 jajka
mąka pszenna do obtoczenia
bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynamy od nadzienia, do miski wrzucamy, masło, pietruszkę, szczypior i koper, następnie dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz otartą skórkę cytrynową, doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać na jednolitą masę.

Podwójną pierś kurczaka przekroić na pół, następnie wkładamy do woreczka foliowego i delikatnie ubijamy (dosyć cienko), tak postępujemy z każdym kawałkiem kurczaka. Gotowe obsypujemy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry.
Jeśli chcemy aby kotlety były duże nadziewamy cały kawałek masłem z przyprawami (z masła tworzymy wałeczek), następnie zawijamy w rulonik (gdyby się rozwalało, chodź cienko ubita pierś nie powinna, możemy zszyć wykałaczką). Osobiście wolę mniejsze kotlety, ponieważ szybko się smażą i mam pewność, że nie są surowe w środku.
Gotowy zawinięty kotlet obtaczam w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na złocisty kolor w dosyć głębokim oleju.

Smacznego!

3 komentarze: