poniedziałek, 18 listopada 2013

Tarta z cukinią i serem feta

Zapraszam na tartę z cukinią i serem feta zapiekaną z jajkami i kremówką. Delikatna cukinia ze słonym serem to idealne połączenie smaków.



Składniki:
ciasto:
220 g mąki
120 g margaryny
pół łyżeczki soli
1 jajko

farsz:
1 cukinia
pomidor
cebula
100 g serka topionego
150 g sera feta
3 jajka
150 ml śmietany 30%
łyżeczka suszonego tymianku
kilka listków świeżej bazylii
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz

Przygotowanie:
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy jajko i sól, wyrabiamy na jednolitą masę, wstawiamy do lodówki na 15 minut. Formę wysmarować tłuszczem (silikonowej nie smaruję) wyłożyć ciasto ugniatając palcami bądź rozwałkować, następnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Wyciągamy ciasto i układamy farsz.
Cebulę pokrojoną w księżyce, następnie pomidory i cukinię pokrojoną na cienkie plasterki. W naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich śmietanę, pokrojony ser topiony, fetę w kawałkach oraz przyprawy, wszystko razem łączymy. Gotową masę wlewamy na tartę i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. 
Gotową wyciągamy i rozkładamy na talerze.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moje smaki ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak i feta to jest to, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szpinak i feta uwielbiam, ale cukinia też pasuję :)

      Usuń
  3. Mniam. Ale szpinakowo ostatnio na blogach gdzie zaglądam. I chyba najwyższa pora zrobić jakąś tartę! Bo jeszcze nigdy nie robiłam... A twoja prezentuje się obłędnie
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń