wtorek, 1 października 2013

Zupa krem z kukurydzy

Jesienne dni nastały, więc proponuję coś na rozgrzanie. Słodka zupa z kukurydzy z ostrym akcentem papryczki chili podana z chrupiącymi grzankami z mozarella i pomidorem.
W swoim przepisie użyłam kukurydzy z puszki, lecz możne być w kolbie.


Składniki:
3 puszki kukurydzy
1 marchewka
4 ziemniaki
papryczka chili
2 łyżki oliwy z oliwek
cebula
3 ząbki czosnku
2 litry bulionu
4 łyżek gęstego jogurtu
sól
pieprz
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki cynamonu

do ozdobienia:
pietruszka
łyżka jogurtu gęstego
papryczka chili
słodka papryka w proszku

Przygotowanie:
Kukurydzę odsączamy, do wlewamy oliwę,  dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, oraz wyciśnięty czosnek, następnie kilka paseczków papryczki chili pokrojonych drobno, gdy się wszystko zarumieni dorzucamy kukurydzę i dusimy przez 10 minut.
Następnie wlewamy bulion, do gotującego dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchew. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, kurkumą oraz cynamonem. Całość gotujemy przez pół godziny. Dodajemy 4 łyżki jogurtu i blendujemy na gładką masę.
Zupę należy przetrzeć przez sito do drugiego garnka,  ponieważ nie będzie zbyt przyjemnym uczuciem gdy w ustach pozostaną łuski z kukurydzy. Łyżką dokładnie przecieramy resztę zupy z sita do garnka, tak aby jak najmniej pozostało na sicie.
Gotową wlewamy na talerze, dekorujemy jogurtem, papryką chili, pietruszką oraz posypujemy słodką papryką.

Całość proponuję podać z chrupiącymi grzankami, z dodatkiem delikatnego sera mozzarella i pomidorem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. spotkałam kiedyś tę zupkę, ale jeszcze nie robiłam.
    dosć łatwa i ciekawie się zapowiada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również pierwszy raz ją zrobiłam i na pewno nie ostatni:) Polecam.

      Usuń