piątek, 21 marca 2014

Ciasto Bounty

Wygląd może nie jest zachęcający, ale w smaku niesamowite! Jeśli lubicie smak kokosowy to ciasto jest dla was, pyszne, wilgotne ciasto. Zapraszam.


Składniki:
biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego

masa kokosowa:
200 gram wiórek kokosowych
150 gram margaryny
500 ml mleka
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego

Polewa:
100 gram śmietany kremówki 30 %
200 gram czekolady gorzkiej

Przygotowanie:
Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier zmieszany z cukrem waniliowym dalej ubijając. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, zmieszaną z mąką tortową, proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma 22x32) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Masa kokosowa. Mleko zagotowujemy z cukrami oraz wiórkami kokosowymi do czasu aż zgęstnieje. Kolejno dodajemy margarynę i podgrzewamy aż się stopi. Lekko studzimy i wylewamy na wcześniej przygotowany biszkopt. Masa nie będzie bardzo gęsta, dzięki temu wiórki zostaną na górze, a płynna część masy spłynie w biszkopt, który dzięki temu będzie wilgotny. 

Na małym ogniu podgrzewamy śmietanę, dodajemy do niej czekoladę i mieszamy, aż powstanie polewa, ciepłą polewamy ciasto.

Wstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Jak dla mnie wygląda bardzo smacznie, lubię wilgotne ciasta. Połączenie kokosa i czekolady -super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://upieczona-wypieki.blogspot.com/
    Zapraszam do mnie :P

    OdpowiedzUsuń