środa, 19 marca 2014

Tęczowy sernik pod chmurką

Cztery lata temu na świat przyszła moja córka Natalia :) Piękne wspomnienia, dlatego post dzisiejszego dnia będzie bardzo kolorowy i słodki tak jak moja ukochana córeczka. Zapraszam na delikatny sernik z posmakiem toffi, z lekką chmurką w postaci bitej śmietany.


Składniki:
spód:
3 łyżki roztopionego masła
150 gram migdałów mielonych

masa serowa:
500 gram twarogu trzykrotnie mielonego
250 gram serka mascarpone
3 jajka
500 gram mleka skondensowanego słodzonego (puszka)
cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze w żelu bądź proszku: fioletowy, zielony, niebieski, czerwony, pomarańczowy, żółty, bądź takie jak se wymarzymy

masa śmietanowa:
250 ml śmietany kremówki 30%
fix do bitej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kolorowej posypki

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu, zmielone migdały mieszamy z roztopionym masłem, gotowy spód wykładamy do tortownicy używając łyżki lekko dociskając.

Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski dodajemy wszystkie produkty, które łączymy na jednolitą masę za pomocą miksera. 
Przygotowujemy sześć miseczek do których wlewamy po równo masę , użyłam do tego chochli, do każdej miseczki dodajemy odrobinę barwnika i łączymy do uzyskania jednolitego koloru, po upieczeniu kolory będą bardziej intensywne.

Na wcześniej przygotowany spód wlewamy ciasto na środek formy zaczynając of fioletowego kończąc na żółtym. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min. Poziom niżej ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Upieczony sernik studzimy w piekarniku.

Zimny wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem, wykładamy na sernik za pomocą łyżki i posypujemy kolorową posypką.

Smacznego!

6 komentarzy: